مقدمه
فروآلیاژها که در خانواده کلی آمیژانها قرار میگیرند آلیاژهایی از آهن میباشند که حاوی یک یا چند عنصر شیمیایی بوده و برای افزودن این عناصر به فلز مذاب بکار میروند. فروآلیاژها در صنعت فولادسازی برای ساخت فولاد آلیاژی، اضافه کردن عنصر آلیاژی چه برای ساخت فولاد آلیاژی و چه به منظور تصفیه مذاب، کاهش اکسیژن و گوگرد موجود در فولاد بکار میروند. معمولاً خود عنصر بطور مستقیم به مذاب اضافه نمیشود بلکه از فروآلیاژ آن استفاده میگردد، زیرا: الف) تهیه فروآلیاژ ساده تر و ارزانتر از تهیه عنصر آلیاژی به صورت خالص است، ب) فروآلیاژها به دلیل نقطه ذوب پایین، آسانتر در مذاب مخلوط میگردند. امروزه ترکیبات فرو استفادههای زیادی در صنایع مختلف دارد و ترکیبات فروتیتانیوم از این مورد مستثنی نیستند. به همین منظور تولید زیاد فروتیتانیوم میتواند باعث پیشرفت در صنعت شود.
فروتیتانیوم
فروتیتانیوم آلیاژی از آهن و تیتانیوم است که حداقل حاوی 28% وزنی تیتانیوم میباشد. انواع مختلفی از فروتیتانیوم وجود دارد ولی رایج ترین نوع آنها حاوی 70% وزنی تیتانیوم است. ذوب فروتیتانیوم نسبت به انحلال تیتانیوم فلزی در مذاب سریعتر اتفاق میافتد. در نتیجه تیتانیوم سریعتر وارد مذاب میشود. به همین دلیل است که استفاده از فروتیتانیوم یوتکتیکی در فولادسازی ترجیح داده میشود. فروتیتانیوم به دلیل چگالی بالاتر نسبت به تیتانیوم که باعث عدم شناوری بر روی سطح مذاب و اکسیداسیون آن میشود و همچنین به دلیل نقطه ذوب پایینتر نسبت به فلز تیتانیوم بازیابی بالاتری دارد. فروتیتانیوم در مقایسه با تیتانیوم خالص دارای مزیت انحلال بهتر، پایینتر بودن نقطه ذوب، چگالی بالاتر و قیمت پایینتر میباشد. از عمده مصارف فروتیتانیوم میتوان به پالایش فولادها (فروتیتانیوم به شدت با گوگرد، کربن، اکسیژن و نیتروژن واکنش داده و ترکیباتی نامحلول میسازد که به صورت سرباره جدا میشود و به همین علت به عنوان عامل احیاکننده، گوگرد زدا و نیتروژن زدا استفاده میگردد) و ارتقاء ساختار فولاد (فروتیتانیوم باعث بهبود ساختار دانه بندی و درنهایت ارتقاء کیفیت فولاد کربنی میگردد) اشاره کرد.
جهت مشاهده آنالیز فروتیتانیوم اینجا کلیک کنید.
منابع فروتیتانیوم
امروزه بخش عظیمی از فروتیتانیوم از ایلمنایت تأمین میشود. اگر چه این کانه بیشتر به عنوان یک منبع تیتانیوم دار شناخته میشود ولی میتوان آهن را به عنوان محصول جانبی از آن بازیابی کرد. ایلمنایت خالص دارای 36.8 درصد آهن،31.57 درصد تیتانیوم و 31.63 درصد اکسیژن است و اغلب مقدار کمی مگنتیت دارد. این کانی با فرمول FeTiO3 و وزن مخصوص 4.5-5 گرم بر سانتی متر مکعب بوده و دارای خاصیت مغناطیسی ضعیف میباشد. این کانی دارای وانادیم، اسکاندیم، تانتالیم، نیوبیوم میباشد.
روشهای تولید فروتیتانیوم
امروزه فروتیتانیوم اغلب از طریق ذوب قراضه تیتانیوم با آهن در کوره القایی تولید میشود. فروتیتانیوم را به وسیله احیاء آلومینیوترمیک ایلمنایت نیز به دست میآورند که محصول حاصله تقریبا حاوی 40 درصد وزنی تیتانیوم، 8 درصد وزنی آلومینیوم و به همراه مقدار متعادل آهن میباشد. این ترکیب در فرمولاسیون بسیاری از مفتولها یا پوششهای الکترودهای جوشکاری کاربرد دارد. از آنجایی که مهمترین کاربرد تیتانیوم، زدایش کربن و نیتروژن و اکسیژن از فولاد است، بهتر است فروتیتانیوم اولیه تا حد امکان کمترین مقدار این عناصر را داشته باشد. به همین دلیل است که فروتیتانیوم معمولاً بر اساس درصد تیتانیوم قیمت گذاری میشود. جالب توجه است که یک درصد نیتروژن میتواند با 3 الی 4 درصد وزنی ترکیب شود. تولید فروتیتانیوم به روش کربوترمیک باعث افزایش مقدار کربن در این آلیاژ میشود و چون عمده کاربرد فروتیتانیوم برای ترکیب شدن با کربن مذاب است، وجود کربن در فروتیتانیوم نامطلوب بوده و این روش تولید امرزوه به ندرت به کار میرود. فروتیتانیوم تولید شده با این روش حاوی 02 15-18 درصد تیتانیوم است.
مواد و روش تحقیق
مواد مورد استفاده در این فرآیند پودر ایلمنایت کهنوج با خلوص 70 درصد با آنالیز ترکیبی موجود در جدول زیر، پودر آلومینیوم با خلوص بالا و پودر گرافیت خشک میباشد.
فرآیند آلیاژسازی مکانیکی با استفاده از دستگاه بالمیل با سرعت rpm 401 با انرژی بالا صورت پذیرفته است. این دستگاه شامل گلولههای با قطر 10 میلیمتر که وزن هر گلوله 4 گرم است و محفظه استوانهای فولادی به قطر 70 میلیمتر و ارتفاع 85 میلیمتر میباشد. تعداد گلولهها 105 و نسبت وزن گلولهها به وزن پودر شارژی در هر مرحله 1:15 درنظر گرفته میشود.
پودر ایلمنایت، پودر آلومینیوم و پودر کربن به عنوان عوامل احیاکننده با نسبت موازنهای مطابق واکنش زیر توزین و سپس با یکدیگر مخلوط شدهاند:
واکنش (1) FeTiO3+ 1.5 C+ Al= FeTi+ 0.5 Al2O3+ 1.5 CO
هرچقدر مقدار نسبت مول C به O2 بالاتر باشد، احیاء بیشتری صورت میگیرد. به همین منظور مقدار مول کربن را سه برابر مقدار موازنه واکنش (1)، یعنی 4.5 مول در نظر میگیریم و برای تأثیرپذیری آلومینیوم نیز یکبار مقدار مول آن را 0.5 و بار دیگر 1 مول در نظر میگیریم. در نهایت با توجه به وزن گلولهها، زمانهای فرآیند آلیاژسازی مکانیکی که 10، 50 و 100 ساعت میباشند و مقدار مولهای آلومینیوم در مجوع 6 نمونه در دسترس است (نمونههای A ، B ، C، D ، E و F )که مقدار مواد شارژی در هر مرحله برای هر پودر محاسبه شده و به اختصار در جدول زیر آورد شده است.
پس از انجام کار مکانیکی، درب محفظه را باز نموده و در ادامه، نمونهها به وسیله پراش اشعه ایکس و دستگاهی با مشخصات زیر، مورد بررسی قرار گرفته شد.
نتایج و بحث
در ابتدا ذرات ایلمنایت با رنگ تیره و براق، آلومینیوم با رنگ سفید متمایل به خاکستری و همچنین کربن خشک که به رنگ سیاه تیره بود و پس از انجام کارمکانیکی زمینهای یکدست از پودری ریزتر و رنگی تیره تشکیل شده است. در نمونههای با مول آلومینیوم و ساعت آسیاکاری بیشتر با باز شدن در محفظه و گذشت اندکی زمان، بالا رفتن دما و مشتعل شدن نمونه مشاهده شده است.
نتایج حاصل از پراش اشعه ایکس مواد اولیه و نمونهها
طیف ارائه شده از نمونه A در شکل زیر حضور ایلمنایت، اکسید آلومینیوم و Fe2Ti را تأیید مینماید. با بررسی آلومینیوم نمونه A مشخص شده است که شدت پیکهای آلومینیوم نسبت به مواد اولیه به شدت کم شده و فاز اکسید آلومینیوم تشکیل شده است.
مقایسه آنالیز XRD بین نمونه A و مواد اولیه
در اثر آسیاکاری در زمانهای طولانی ترکیب جدیدی بجز روتایل بوجود نیامد و همچنین باعث ریزدانه شدن و آمورف شدن مواد شد. همانطور که مشاهده میشود پیکهای مربوط به فاز ایلمنایت کاهش یافته است. البته این کاهش شدت در پیک نمونه C برای تمای فازها خیلی بیشتر است که ناشی از کامل شدن واکنشها و آمورف شدن مواد در اثر کار مکانیکی بالا میباشد.
آنالیز مربوط به نمونه D که با یک مول آلومینیوم و 10 ساعت کار مکانیکی است با مقایسه با مواد اولیه در شکل زیر مشاهده میشود. پیکهای آلومینیوم در حال محو شدن و فاز اکسید آلومینیوم در حال تشکیل میباشد، همچنین شدت پیکهای ایلمنایت نمونه در حال کاهش است. آنالیز پراش اشعه ایکس فازهای FeTi در زوایای 30 و 53.017 درجه شناسایی کرده است.
مقایسه آنالیز XRD نمونه D و مواد اولیه
نتیجه گیری
انجام کار مکانیکی بر روی ماده اولیه باعث کاهش اندازه ذرات، به خصوص در ساعتهای بالا میشود. این موضوع حتی با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است. همچنین انجام کار مکانیکی به مدت 100 ساعت در مقایسه با 50 ساعت، تأثیر قابل توجهی بر میزان ریز دانه شدن دانهها ندارد. پس میتوان استنباط نمود که ریزدانگی توسط کار مکانیکی حد مشخصی دارد. با افزایش مدت زمان کار مکانیکی، دانههای بلوری به سمت آمورف شدن پیش میروند. در مدت زمان 50 ساعت، واکنش بین ایلمنایت و گرافیت و آلومینیوم در دو حالت نیم مول و یک مول رخ داده است، اما با مقایسه بین نمودارهای شکل بالا در نمونه E که حاوی یک مول میباشد شدت پیکهای ایلمنایت کمتر بوده و فاز FeTi با شدت پیک بیشتری در زاویههای مربوطه تشکیل شده است. این موضوع بیانگر این است که در اثر افزایش مول آلومینیوم در حضور کربن، در مدت زمان کمتری به فروتیتانیوم خواهیم رسید. نکته قابل بحث و مهم در انجام این پژوهش آن است که در محصول نهایی مقداری اکسید آلومینیوم با توجه به واکنش (1) وجود دارد. این موضوع دور از انتظار نیست، ولی همانطور که گفته شد هدف بررسی و تولید فروتیتانیوم از طریق اعمال کار مکانیکی است که آنالیزهای صورت گرفته این ترکیب را در مخلوط شناسایی کرده است. در ادامه میتوان از طریق فرآیندهای متالورژی استخراجی (هیدرومتالورژی و یا پیرومتالورژی) اکسید آلومینیوم را از این مخلوط به راحتی خارج کرده و در نهایت به ترکیب فروتیتانیوم دست پیدا کرد.